top of page

Även om allt tar slutJag tittar fram under den grå novemberfilten och rapporterar om höstens bokläsning, så här långt.

Först om Jón Kalman Stefánsson och Trilogin om pojken. Vi hade Änglarnas sorg som uppgift i bokcirkeln, det är del 2 i Stefanssons trilogi. Del 1 Himmel och helvete var svår att få tag på men eftersom jag hittade den som e-bok så tog jag den först, sen blev det del 3 också Människohjärtat eftersom jag ville se hur det går.

De här böckerna handlar om människor på Island för drygt 100 år sedan som lever under mycket enkla och mycket tuffa levnadsförhållanden. Mycket umbäranden, gripande människoöden, och om hur människorna i fiskebyarna balanserar på den tunna knivseggen mellan liv och död. Vi följer en pojke, en yngling och människorna omkring honom, kärlek och död, djupa samtal och fåordiga trofasta vänner. Bokcirkeln gillade den andra delen i trilogin väldigt mycket och tyckte det var rätt obegripligt att vi inte hört talas om Stefansson förut. Ett exempel på hur litteratur förflyttar en till tider och platser som man aldrig skulle kunna lära känna annars. Rekommenderas varmt och orkar man inte alla tre delar så är del 2 Änglarnas sorg fantastisk tycker jag. Risken är sedan stor att du läser vidare för att se hur det går.

Vill man lära känna en helt annan och mer nutida verklighet så kanske en bok om en 39-årig överviktig, självisk influencer på dekis något? Tove Schunnesson dig den möjligheten. Dagarna, dagarna, dagarna är kul och sorglig när allt kretsar kring pengar, likes och framhäva sig själv. Finns såna människor undrar en lätt fyrkantig pensionär - antagligen är väl svaret. Långt bort från min värd lever Babs med pojkvännen Baby och jag häpnar och skakar lätt på huve't . Fascinerad.

Och så en bok som verkligen tog tag i mig. En riktig bladvändare, lättläst rafflande och spännande, det låter som en deckare men här dör ingen (nästan) utom då hela mänskligheten som gör sitt bästa för att göra slut på hela tillvaron genom sitt sätt att leva.

Jens Liljestrand Även om allt tar slut utspelas i en nära framtid. Covid är över, delar av jorden börjar bli mer och mer obeboelig. Det brinner från Östersund till Mora och människor flyr! Vi följer 4 olika människor löst länkande till varandra med en barnfamilj i centrum och deras upplevelser i det desperata kaos som breder ut sig. Människans sämsta och ibland bästa sidor kommer fram när folk blir trängda och desperata. Riktigt skrämmande och en bok som man brukar säga: den här borde alla läsa. Man blir ledsen och upprörd, väldigt berörd och känner så väl igen all bakgrund från media när man hör om hur hela klimatet kan tippa över, bränder, översvämningar och människorna säger: Vad är det för jävla ordning i det här landet? Vad går skatten till egentligen, varför kan ingen ta ansvar?! Och varför var det ingen som sa nåt?!

Jag skulle säga att för mig är detta årets mest gripande och viktigaste bok.
Comments


bottom of page