top of page

Årets märkligaste skivomslagTvå medelålders musiker står uppställda vid en nordisk sjöstrand. Inte stylade direkt, vardagsklädda. Rejäla svarta byxor med bältet åtdraget så brallorna sitter uppe. Och så stövlar, vad annars? Ett par fräscha Tretorn i klassiskt skogsgrönt, sådana vi alla ägt nån gång.

Det är höstkänsla i bilden, gulnande björkar och vassruggar.

Maria Kalaniemi spelar dragspel och är finsk professor på instrumentet minsann, hennes kompanjon Eero Grundström behärskar den slitna tramporgeln. 

Han har släpat ut sitt instrument till klippbranten och nog känns det som om han sätter sig på stolen så kommer han att drutta i spa’t. 

Musiken är det inget fel på. Kraftfull, finsk och naturnära. Instrumentens klang är rätt lika och det vävs finsk tango likaväl som balkaninspirerade rytmer på virtuos nivå. Lite sång om Svalan som kommer om våren – fast det är höst om man säger så. På videon förklaras varför Maria har stövlar, hon går runt i sjökanten och spelar på sitt stora instrument, förenas så småningom med Eero när han kommer vandrande i sin rejäla höstrock genom skogen, lägg märke till hans egna spelstil.

Det hela är rätt charmigt.

Den 2-3-4 augusti är hon i Nyköping, Katrineholm och Flen. Undrar om Eero är med också. Skulle inte bli förvånad om jag finns i publiken.

留言


bottom of page