top of page

Årets skivor del 1


En av årets allra viktigaste kulturartiklar är DN:s lista över årets bästa skivor. Brukar komma runt Lucia och i onsdags var det dags för 12 (!) musikkritiker att publicera sina funderingar. Ser man på vilka som förekommer flitigast verkar det vara Björks Vulnicura, (ett inte oväntat och bra val) Anna von Hausswolff  i år igen med sin senaste (inte oväntat men obegripligt, pretentiöst och urtråkigt). Daniel Norgrens Alabursy är kanske också väntad men kanske inte i toppskiktet. Nåväl här är den riktiga listan: min lista i 3 delar: Årets bästa album!

Årets bästa album på svenskaHelt överraskande gör Cajsa Stina Åkerström en sensationellt bra skiva Vreden och stormen, klassiskt singer/songwriter koncept, bra låtar rakt igenom, meningsfulla texter, välgjord med ett mycket bra ljud dessutom. Det här är en av årets absolut bästa! Vreden och Stormen Cajsa Stina Åkerström

Allt behöver inte vara nytt, nya tolkningar av gammalt är alltid intressant om det är bra. Amerikanska jazzpianisten/sångerskan  Diana Krall gjorde redan i januari årets coveralbum Wallflower, inleds av en långsam version av 60talshitten California Dreaming som ger dig gåshud. Så snyggt. Shawn Colvin har också gjort en mycket bra skiva i samma genre Uncovered.

Årets coverskivor

Så mycket bra country har jag inte hört i år, en del bra men lite besviken har jag blivit på en del artister  som kommit med nytt och som tidigare levererat i toppklass. Kacey Musgraves och Steve Martin/ Edie Brickells skivor var båda lite så där. Som tur är så såg jag att Rhiannon Giddens Tomorrow is my turn  klassades som country, men är egentligen en blandning av blues, gospel, soul  tycker jag . Årets bästa i sin genre. En härlig mörk röst som är som smält  choklad att bada i.

Årets country

Om ett par dagar årets rock/pop mm. I know you just can´t wait! Har jag missat några, vad tycker ni musiknördar där ute?

Comments


bottom of page