top of page

Afghanistan – ett sargat land



Detta arma folk. VÀrre Àn nÄgonsin för folket i Afghanistan. Krig och vÄld hÀrjar i varje stad. Snart faller Kabul, vÀstvÀrlden har lÀmnat scenen.

 Landet och folket lever Ă€nnu i mig efter snart 44 Ă„r. 1977 kom jag med ryggsĂ€ck via lokala transporter till Afghanistan och stannade ett par veckor. Jag kom in i landet söderifrĂ„n över bergen till Pakistan. Reste vidare in till Kandahar och till Herat i vĂ€ster. Ett bergigt landskap med brun och grĂ„ höstfĂ€rgskala. Vit snö pĂ„ de högsta topparna i Hindu Kush. Herat var grönt och vackert, jag gick pĂ„ kamelmarknad och tog in allt det frĂ€mmande. Kvinnor klĂ€dda i burka, mĂ€n som vĂ€derbitna betraktade den fotograferande vĂ€sterlĂ€nningen. Med stolthet och vĂ€rdighet och en kĂ€nsla av jĂ€mlikhet. Inte alls som det var i Indien nĂ„gra veckor senare, dĂ€r var det koloniala arvet starkt man bugade och sa Yes sir till mig. Inte alls sĂ„ i Afghanistan. Jag reste runt, var i Kabul, ute pĂ„ landsbygden i det inre av landet. Överallt möttes man av vĂ€rdighet, man var fattiga men man var fria och med stolthet kunde man berĂ€tta att man slagit alla inkl. det Brittiska imperiet pĂ„ flykten.

Året efter rullade de Sovjetiska tanksen in och ockuperade landet. Den ditsatte marionetten som ledde landet bad om hjĂ€lp och ryssarna hamnade i ett krig de inte kunde vinna. MotstĂ„ndsrörelsen blev ensam kvar och vĂ€xte sig stark, amerikanerna in pĂ„ scenen och nu har Ă€ven de lĂ€mnat ett land i ruiner. PĂ„ Kunskapskanalen /URPlay finns en sevĂ€rd tysk serie i 4 delar om landets historia. Annars Ă€r det ju bara att följa nyheterna och bildflödet och jag kĂ€nner igen sĂ„ mycket. Bilmodellerna Ă€r lite annorlunda, annars inte sĂ„ stor skillnad pĂ„ hur jag minns gatulivet. Men dĂ„ var det fred. I provinsen Bamiyan i det inre av landet bodde jag nĂ„gra dagar, skolbĂ€nkar under bar himmel dagtid. Ingen el pĂ„ kvĂ€llen, man satt pĂ„ tehus med andra vĂ€sterlĂ€nningar och pratade och försökte undvika att trampa i rĂ€nnstenen nĂ€r man gick hem och bĂ€ddade ner sig under varma tĂ€cken. PĂ„ dagen runt med kameran och tog in allt. Bilderna Ă€r dĂ€r ifrĂ„n, Bamiyandalen 1977.

bottom of page