top of page

Afghanistan – ett sargat landDetta arma folk. Värre än någonsin för folket i Afghanistan. Krig och våld härjar i varje stad. Snart faller Kabul, västvärlden har lämnat scenen.

 Landet och folket lever ännu i mig efter snart 44 år. 1977 kom jag med ryggsäck via lokala transporter till Afghanistan och stannade ett par veckor. Jag kom in i landet söderifrån över bergen till Pakistan. Reste vidare in till Kandahar och till Herat i väster. Ett bergigt landskap med brun och grå höstfärgskala. Vit snö på de högsta topparna i Hindu Kush. Herat var grönt och vackert, jag gick på kamelmarknad och tog in allt det främmande. Kvinnor klädda i burka, män som väderbitna betraktade den fotograferande västerlänningen. Med stolthet och värdighet och en känsla av jämlikhet. Inte alls som det var i Indien några veckor senare, där var det koloniala arvet starkt man bugade och sa Yes sir till mig. Inte alls så i Afghanistan. Jag reste runt, var i Kabul, ute på landsbygden i det inre av landet. Överallt möttes man av värdighet, man var fattiga men man var fria och med stolthet kunde man berätta att man slagit alla inkl. det Brittiska imperiet på flykten.

Året efter rullade de Sovjetiska tanksen in och ockuperade landet. Den ditsatte marionetten som ledde landet bad om hjälp och ryssarna hamnade i ett krig de inte kunde vinna. Motståndsrörelsen blev ensam kvar och växte sig stark, amerikanerna in på scenen och nu har även de lämnat ett land i ruiner. På Kunskapskanalen /URPlay finns en sevärd tysk serie i 4 delar om landets historia. Annars är det ju bara att följa nyheterna och bildflödet och jag känner igen så mycket. Bilmodellerna är lite annorlunda, annars inte så stor skillnad på hur jag minns gatulivet. Men då var det fred. I provinsen Bamiyan i det inre av landet bodde jag några dagar, skolbänkar under bar himmel dagtid. Ingen el på kvällen, man satt på tehus med andra västerlänningar och pratade och försökte undvika att trampa i rännstenen när man gick hem och bäddade ner sig under varma täcken. På dagen runt med kameran och tog in allt. Bilderna är där ifrån, Bamiyandalen 1977.

Comments


bottom of page