top of page

Arkitektur i Oslo


Nya Munchmuseet

Mycket pengar i Oslo. Att det är dyrt visste vi, ingen överraskning. Senast jag försökte köra bil inne i Oslo, mellan alla väg o tunnelbyggen, kapitulerade gps:n , det var så mycket nytt på gång. Denna gång står bilen parkerad nån mil utanför vid pendeltågstation Rosenholm. Mycket förståndigt om jag får säga det själv.

Nu står nya Munchmuseet klart och till sommaren är det nya Nasjonalmuseet öppet. 2,8 miljarder respektive 6,1 miljarder fräscha norska oljekronor.


Nasjonalmuseet öppnar i juni

Spektakulära byggnader som ska fungera som turistmagneter kommande sommar. Munchmuseet ger mig en grå och dyster känsla. Arkitekturen tycker jag inte är särskilt välkomnande.

Men insidan är naturligtvis helt annorlunda. Modernt, effektivt och välutrustat.

Och så konsten, färgstark och full av känslor. När det gäller Munch så det naturligtvis mycket ångest, melankoli, ensamhet men också monumentalt och full av rörelse.


Oslo-operan

Den nya operan var klar 2008 och känns mycket mer konsekvent och välkomnande. Folk går på takets carraramarmor och strosar runt på den väldiga byggnaden i hamnen. En byggnad att ta till sig. Inuti själva konsertdelen, varmt trä, ek i olika nyanser.

Ingen musik vid detta besök. Men fint Oslo vårväder.


1 Comment


Guest
Apr 14, 2022

Ser fint ut men lite sterilt när det är så glest med folk.Jag undrar vad det är med elsparkcyklar som gör att jag får lätt förhöjt blodtryck så fort jag ser dem?

/Janne

Like
bottom of page