top of page

Att fira nationaldagen


Många länder har nationaldag för att fira nåt stort, en befrielse, en konstitution eller nåt sådant. Sverige har nationaldag mera för att svenska politiker på 80-talet tyckte att ”alla andra har ju nationaldag, då ska väl vi ha en också”. Ingen direkt folklig förankring, inga gamla traditioner, en ganska lagom ljummen entusiasm. Inga marscher i den förhatliga nationalismens namn utan mera ”skönt att få en dag ledigt på försommaren”.

Det här är ett lagom sätt att spendera en nationaldag på tycker jag. I sittbrunnen på en snipa, 5 knop, skeppare Weine styr alldeles lagom slappt med ena foten på rorkulten över Lilla och Stora Rängen.

Fika och småprat vänner emellan i sittbrunnen. Båtens flagga  vajar i aktern i den sydliga brisen mera för att det ska vara så än att vi firar något. ”Flagga ska föras på båt vid inlöpande eller lämnande av hamn eller vid angörning av kust”, som det heter. Kanske båtplatsen i Brokind inte direkt inkluderas i detta men flaggan hör till, avspänt och anspråkslöst.

Comments


bottom of page