top of page

Att planera en resa


Jag minns ett besök på Teherans jättelika telefon/telegrafstation 1978. Då hade jag rest i ett par månader österut och ringde hem för första gången. Pappa mamma svarade med en ljudkvalitet som om de satt runt hörnet, jag var helt förundrad. Då hade jag planerat med kartor och söndertummade böcker typ: Student guide to Asia lånad av någon som varit ute i världen.

Egentligen går ju planeringen till likadant nu, man pratar med nån som varit där, lånar köper kartor och guideböcker om än av annan karaktär. Det är lika njutningsfullt och fantasieggande då som nu.

Dvs om man reser som vit medelålders med pass i Europa.

Men så har vi det här med internet, både med planering och kommunikation. Naturligtvis kommer du som följer min blogg att kunna läsa aktuella rapporter om gator, spårvagnar, människor, utsikter och barer i denna blogg, Lätt och snabb kommunikation. Om några dagar reser jag till Lissabon en dryg vecka med ett par vänner. Hyrt lägenhet via Airbnb och träffar Sara och Sergio som äger lägenheten på  måndag kväll.

Avundsjuk? Ganska eller hur?

Vad har då ovanstående bild med med saken att göra? Den är tagen under en av åtskilliga resor till Budapest som det blivit under åren. Den första gick med tåg, sedan har jag rest med både bil och flyg. Man reser fritt och lätt lite var som helst, dvs om man är vit medelålders med pass i Europa som sagt.tar turistbilder på både det ena och det andra. En pojke står helt uppslukad av en rolig gatufontän som sprutar vatten lite här och där. Mamma och pappa tar det lugnt på en parksoffa strax intill. Det var 10 år sedan och jag tror det var utanför järnvägsstationen i Budapest.Om man tänker på hur det ser ut  just nu på Budapest järnvägsstation så blir man ju lätt förtvivlad. Man skäms för hur ungrarna och europeerna behandlar flyktingarna. Ungerns premiärminister har budskapet: Kom inte hit! Stanna utanför EU! 

Det skär i hela mig när man ser bilderna på förtvivlade människor som också försöker planera en resa. För sina sista slantar köper människor en tågbiljett till Tyskland och sen får man inte ens komma in på stationen. Europeiska politiker talar om flyktingar som ohyra som svärmar, i Sverige använder svt-nyheterna ett språkbruk som går ut på att vissa länder dränks i en flyktingvåg. Vem är det som dränks? Man får en väldigt stor klump i halsen när man ser bilden på en annan liten pojke i vattnet, med ansiktet nedåt som just nu valsar runt i media över hela Europa (Expressen publicerar bilden på sin första sida idag).

Comments


bottom of page