top of page

Böcker med bäst före datum


De senaste veckorna har jag avverkat tre böcker i den lättare spänningsgenren, omtalade och av kända författare.

För viss litteratur blir det oerhört mycket pengar i potten , som när Paula Hawkins skriver Kvinnan på tåget. Den recenseras överallt, sägs vara den mest sålde debuten någonsin, dessutom såld till Dreamworks i Hollywood – ska bli film, för en massa miljoner.

Är det då en bra bok? Nåja, visst är den spännande men riktigt lyfter den inte, inte särskilt trovärdiga personer, man listar lätt ut vem mördaren är när det är en bra bit kvar av boken och visst, man läser den till slut för att få reda på: Hade jag rätt? Tveksamt om du behöver läsa den här thrillern. Den jämförs med Gone Girl av Gillian Flynn men den är en mycket bättre bok. Läs den istället.

En av mina gamla favoriter Håkan Nesser har kommit med en tredje bok där en storstad finns som bakgrund: 11 dagar i Berlin. En trevlig absurd historia där en inte så begåvad hjälte får i uppdrag att leta reda på sin försvunna mor av sin döende far. Med tanke på att vår hjälte inte är van att klara sig själv och aldrig varit utomlands går det riktigt bra. En varm berättelse som gör en riktigt glad. När den dessutom någonstans i sista fjärddelen får en helt ny dimension i 1600-talets häxprocesser då sätter jag mig upp, riktigt rak i ryggen och utbrister: Det va´ som fan! Den kan man läsa!

Ska man då läsa den fjärde Millenniumboken? David Lagercrantz Det som inte dödar oss. Lagerkrantz har inget att skämmas för. Han gör det bra, skickligt, spännande och när  Salander blöder ymningt i mitten av boken. Då är jag rejält fast. Det här vill jag veta hur det går. Hur hänger det ihop? Bra, snyggt och spännande, precis vad man vill ha av denna genre. Och inte är det hela världen om det skrivets en fortsättning på Stieg Larssons serie. Det är ju inte att häda gud precis, det är ju bara fiktiva romanfigurer, delvis osannolika men ändå roliga att följa, som James Bond eller Lisbets Salander. 

Så min rekommendation om du är ute efter lättare underhållning, lättläst och  spännande. Håkan Nesser : 11 dagar i Berlin och Lagercrantz: Det som inte dödasr oss. (och naturligtvis Gone Girl om du inte läst den-filmen är mycket sämre än boken)

Comments


bottom of page