
Den här är inte dum, Lottas rabarberkaka. Och eftersom man skär rabarbern i riktigt tunna skivor så funkar rabarberstjälkarna även efter midsommar. Så här:
Ugnen på 175 grader. Smält 75 g smör och blanda med 1½ dl mjölk. Vispa 3 ägg med 1½ dl socker. Blanda 3 dl vetemjöl med 2 tsk bakpulver och 1 msk vaniljsocker.
Sedan blandar du samman, med andra ord som en rätt ordinär sockerkakssmet.
Skiva rabarbern – 200 g ( ca 1-2 stjälkar) i 1 mm tunna skivor, blanda med ½ dl socker, ½ msk potatismjöl och inte minst 1 msk stött kardemumma ( ta mer om du gillar kardemumma)
Häll smeten i bröad form och häll rabarberblandningen ovanpå. Efter 40 min i ugn och när kakan vilat något vänder du upp den på sockrat bakplåtspapper. Njut av doften som fyller köket och ta emot gästernas förtjusta utrop.
”Den här var inte dum – vad heter den?”
Nu vet du.