top of page

Crack


Uteplatsen, en varm stilla morgon i maj, allt är lugnt när folk har åkt till jobbet. Blåmesen jobbar frenetiskt med matning i holken, men inte jag – jag bara njuter i kortärmat.

Och så kaffe förstås, denna livsviktiga dryck vars kvalitet man kan hålla på att fixa med om man har tid och lust. Bäst kaffe får man i Nespressomaskinen, men att dricka espresso ständigt faller mig inte helt i smaken. Ett riktigt gott bryggkaffe är A och O för en lyckad dag. En bra bryggare som brygger mörkrostat till rätt temperatur och kanske färskmalda bönor så blir det gott! Nästa steg att är att rosta själv, få tag i råa bönor, sätta ugnen på 220 grader och sedan lyssna.

Lyssna på ”första crack” efter 7-8 minuter och ”andra crack” någon minut senare. Måste testas bara för att det verkar kul och kaffet kanske blir ändå mera njutbart.

Allt till en svag doftfond av syrén och gödsel – man bor ju på landet.

RAWCoffee

bottom of page