top of page

En bra bok

Hur ofta läser du en kollektivroman om svensk arbetarklass nu för tiden? Nä, inte så ofta eller rättare sagt så gott som aldrig, men det här är en sån. I centrum står ett ungt par Anna och Gustav som ger sig iväg till Nordamerika 1897, deras barn, vänner och släktingar. Slumpmässigt hamnar de väster om Chicago, i St Paul och närmare bestämt i en liten dal, ett område där fattiga svenskar slår sig ner i en kåkstad tillsammans med italienare och irländare – Swede Hollow. Det handlar om hårda arbetsvillkor, böjda ryggar och valkiga händer. Om att finna sig i sitt öde eller skaffa sig bättre villkor, att stanna eller söka sig vidare och om ett kort liv fyllt av slit.

Det finns fantastiska orginalfoton från tiden i boken som ger boken extra färg. Numera är Swede Hollow en park med cykelbanor men Larsmos text ger liv åt alla människor som var med att bygga USA, några mindre lyckligt lottade än andra. 

Kanske julhelgen innebär en stund för läsning eller en stund av eftertanke och perspektiv. Om knappa villkor för några i överflödets tid. Då är Ola Larsmo Swede Hollow ett bra tips.

bottom of page