top of page

En skogsutflykt


Foto: Per Svenssons Pelles foto

Åtskilliga farbröder har blivit som pojkar igen när de hört talas om jättetransporterna genom Östergötland. Många pensionärblickar har fått en extra pigg glimt i blicken när de hör talas om delarna till Tjällmo vindkraftpark "Hultema" som ska transporteras från Oskarshamn till skogarna i norr där 11 vindkraftverk håller på att uppföras.

186 m höga, vingar på 76 m ska lastas, transporteras, lastas av och uppföras och vara klart under våren 2023.Transporterna förbi Skohandlar'n vid bron i Kisa har tydligen funkat med några cm till godo, rondeller har breddats, 4 km nya vägar har anlagts i skogen, och stora jämna "kranplaner" har anlagts där allt pågår.

Så när man får chansen att gå på skogspromenad, leta efter svamp och se på plats vad som pågår så är det inte svårt att tacka ja.

Först träffar vi på en ingenjör från Istanbul som håller på att kontrollera att torndelarna från Siemens är intakta efter den spännande transporten. Han visar oss runt och kör iväg med oss till vingarna som håller på att lastas av. Märkbart stolt över att vara del av jätteprojektet. Att se en 80 m (!) lång lastbil backa med en 20 ton tung vinge, lugnt och fullständigt felfritt, dessutom med styrbar boogievagn längst bak är onekligen mycket imponerande. Ens egna försök att fickparkera lite elegant blir plötsligt inte så märkvärdigt. Praktiskt nog så kan lastbilen bli betydligt kortare utan last. 33 vingar ska köras samma väg från Oskarshamn.

Vi äter medhavd lunch på en höjd och iakttar hur vingen lyfts av av två lyftkranar. På återvägen får vi lift med signalledaren som berättar mera om hela projektet och uppmanar oss att om vi har möjlighet återvända när tornet i 5 delar ska upp med hjälp av 620-tons lyftkran. Vi fattar inte riktigt men uppfattar att det är en JÄTTELIK grej. Sedan ska vingarna skruvas fast med hjälp av ett otal bultar - över 100 m upp i luften.

Nästa vår så står 11 vindkraftverk upp i Tjällmoskogarna och förser trakten med el.

Man blir inte så liten imponerad av människan kan åstadkomma.

Det kallar jag för en riktig skogsutflykt!3 commentaires


Invité
16 sept. 2022

Vilket Skådespel!!!! Hurra för Vind-möllor! /ami

J'aime

Invité
15 sept. 2022

Fuck kärnkraft!

J'aime

Invité
15 sept. 2022

Kul läsning!

/Janne

J'aime
bottom of page