top of page

Ett alternativ

(null)


Svenskarna flyger 5 gånger så mycket som resten av jordens befolkning hör vi på nyheterna. Koldioxidutsläppen har ökat med 47% de senaste 30 åren. Och jag har sannerligen bidragit. Hur många resor framför allt till Europa som helst under den perioden. På sjuttiotalet och början åttiotalet var det mer tåg, och cykel! Sen när det blev billigt att flyga har det exploderat för min del. Jag minns en jobbarkollega som köpte en av de första Ryanairbiljetterna till London för 1 kr! Ingen tanke på utsläpp där inte! Vi var mest häpna och avundsjuka. Koldioxidutsläpp var ett ord man inte hört.

Undrar om inte det skulle kunna bli ett flygfritt resande under 2019? Tidningen Vagabonds specialnummer om Tågresande nyss utkommet, inspirerar verkligen till alternativ.

Med begränsad pensionärskassa blir det väl jättedyrt? Och besvärligt att boka, det är väl jättejobbigt?

Nej jag tror inte det.

När man som pensionär har möjlighet att åka när man känner för det och planerar i god tid så kan man åka till Köpenhamn från Linköping för under 200 kr med SJ

Köpenhamn – Hamburg för drygt 200 med DSB

Hamburg – München för 200 kr med Deutsche Bahn. Båda bolagen har full begripliga hemsidor.

Om man nu inte vill köpa interrailkort förstås. Bara som exempel alltså, om man vill åka på världens ”viktigaste och största” hifimässa i München. Och det vill vi ju.

Det här ger mersmak och så är det ju trevligt att åka tåg också. Utsikt över landskap och städer, folk som kommer och går, en ljudbok i örat om man vill.

Flygfritt 2019 – någon mera?

Bild DN Grafik: Maria Westholm. Kartan är genererad av Björn von Sydow, Chalmers.

Comments


bottom of page