top of page

Försommar med glasfiberdoft

Innanför den anspråkslösa entrén sticker det lite i näsan av doften av plast och glasfiber. Här är  VKV kajakernas födelseplats och här har familjen Ankervik tillverkat båtar och framför allt kajaker sedan början på förra seklet. Jag är på Vituddens kajakvarv, Gränsö, Västervik. Jag behöver lite råd, svar på några frågor och ett par reservdelar till VKV Seagull Elite -projektet. Egentligen har jag haft epostkontakt med sonen Kåre men när jag anländer till lokalerna nere vid vattnet så står han och hanterar glasfiber med skyddsmask så det blir Ingvar 82 år som guidar runt. Full fart genom lokalerna och upp och ned i en otäck trappa där han ”bara ramlat två gånger”. Han tog över efter sin far för drygt 40 år sedan och har konstruerat brorsonens och min kajak och de andra modellerna som fortfarande tillverkas för hand i de något slitna och ålderstigna lokalerna. Få saker har ändrats under årens lopp: vågor, vindar och kraften som driver kajaken är rätt lika genom åren. Detaljer på kajakerna har bytts ut i nära samarbete med paddlarna. Så att min kajak har mer än 20 år på nacken är inget problem. Ingvar föreslår hur jag ska göra mindre och lite större förbättringarna och demonstrerar stolt den nyutvecklade roderkonstruktionen. Den mest avancerade och bästa som finns säger Ingvar. Den får vänta, först måste det sista finputset fixas innan kajaken kommer i vattnet. Innan jag går måste jag ju fråga trots att jag vet svaret: Paddlar du fortfarande? Jajamensan, så länge Ingvar finns så paddlar han. Ingen tvekan.

Comments


bottom of page