top of page

Första december – Adventskalender!Från slutet av 90-talet och nåt decennium framåt var jag i högsta grad aktiv inom IT i utbildningen. PC slog igenom stort tillsammans med det nya World Wide Web. En intresserad rektor skickade mig på utbildningar som Datorn i utbildningen. Tillsammans med en datakunnig kollega skapade vi fungerande nätverk mellan skolorna inom rektorsområdet innan ens nätverk var påtänkt inom Linköping kommun. Ideer kläcktes på löpande band tillsammans med intresserade kollegor. En del var lysande och höll länge om jag får säga det själv. Jag höll kurser, och brann för detta nya i skolan. Blev handledare runt sekelskiftet och fortsatte i nåt som mer och mer blev vardag i skolan, datorer i varje klassrum, en projektor i taket för att visa  alla. Släppte väl inte taget förrän iPad anlände på bred front och yngre krafter tog vid. 

Minns speciellt hur jag skapade en adventskalender för eleverna. Kalendern låg på en diskett och varje dator på skolan fick var och varannan morgon laddas in med nya luckor. Tog en stund att starta datorer och  vandra genom morgontomma korridorer, Windows 3 och disketter – ja det var en härlig tid. Något år senare låg kalendern på webben och då var det andra skolor som började följa den, minns hur min kollega Ingrid satt och sjöng julsånger tillsammans med sina elever vid kalendern istället för att ha specialundervisning, underbart. Men det är  inte mer än typ 20 år sedan, det känns som en evighet.

Nu mera kan man sköta det hemifrån via färdiga verktyg så på fredag – första december är det dags igen. Adventskalender!

Mitt huvudbudskap då som nu: den svenska  tomten är inte stor, fet, röd och bullrig. Han är lite småsur, grå och liten och smyger runt gården vid skymning och gryning. Men lite mer vuxeninnehåll denna gång, men lite barnsligt också – jag lovar.

Kalendern följer du naturligtvis här i After Work- bloggen eller direkt via denna länk.

Varje dag en ny lucka fram till julafton. För den fjärddel av er som följer bloggen via telefon blir det kanske lite trångt med luckorna, större skärm rekommenderas och kom ihåg  – inget tjuvtittande i luckorna för då blir tomten sur.

Comments


bottom of page