top of page

Fan vad svårt det är!


Det där med palmolja har man ju lärt sig att det dåligt för miljön. Stora områden av regnskogen där orangutangen såsar runt huggs ned för odlingar i stor skala. Sen lärde jag mig att pepparkakor ofta innehåller just palmolja. Vad glad jag blev när Råd & Rön hade gjort en enkel lista på vilka sorter man skulle välja. Inte bara gå på smak och pris utan kolla mer efter de ”godkända” sorterna. Annas burkar bort (innehåller alla palmolja), Nyåkers in. Men bara vissa av Nyåkers sorter visar det sig. Finns både med palmolja och utan och med certifierad! Så komplicerat det ska vara! Men en burk av ”rätt” sort följde med hem i alla fall. Sen läser jag att WWF världsnaturfonden tycker det är bättre av vi satsar på certifierad palmolja eftersom utbudet och efterfrågan är så stor så det går aldrig att bojkotta bort palmoljan. OK, då glädjer det mig att jag kan äta både Alladinask och Romerska bågar i jul, båda innehåller certifierad olja.

Sen kan man ju tro att det är miljövänligt att lyssna på strömmande musik, som jag ju gör mycket!  Till skillnad från cd-skivor av plast med aluminiumlager tänker jag. Icke så enkelt. Tidigare i år så lärde jag mig att det går åt en jäkla massa energi att strömma både årets populäraste TV-serie som årets populäraste låt. 2017 års populäraste låt ”Despacito”, en svängig trudelutt som du känner igen när du hör den, förbrukade lika mycket energi på nästan 6 miljarder strömningar och nedladdningar som 4 st afrikanska länder gjorde av med i hela sin elförbrukningar. Suck!

Inte måste man väl baka sina egna pepparkakor och underhålla sig själv på gitarr! Även om båda är trevliga aktiviteter. Fan vad det är svårt!

Källor: Råd & Rön 10/2019, DN 30/1 2019 ”Så påverkar ditt strömmande klimatet”, BBC News,   Aftonbladet om palmolja och godis

Comments


bottom of page