top of page

Flocken

I mars 2020 skrev jag ett blogginlägg om hur trist det var att allt var inställt. Minns hur jag tyckte att reaktionen var kanske lite överdriven, i alla fall när jag kallpratade med närboende. ”Var det inte att ta i med alla åtgärder?”. Det dör ju tyvärr en hel del i vanlig influensa också, tyckte jag. Så här 14000 döda senare så är det bara att erkänna att jag hade väldigt fel. Nu har jag läst Flocken – berättelsen om hur Sverige valde väg under pandemin av Johan Anderberg. Den tycker jag du ska läsa om du vill ha lite perspektiv. Johan Anderberg gör en thriller av epidemiologi, smittspridning, matematiska modeller, politiska överväganden med många inblandade. Jag slukar den. Den är en lättsam men inte banal beskrivning av händelseförloppet runt Covid-19 från januari 2020 och framåt. Beskrivning av de inblandade forskarna och myndighetscheferna är personliga men inte satiriska, humoristiska men aldrig hånfulla. Tex. ”Neil Ferguson är en smal 51-åring med samma syn på mode som Anders Tegnell” Anderberg beskriver hur Sverige sakta men säkert hamnade utanför de andra ländernas strategier. Hur Sverige blev avvikaren trots att Anders Tegnell gång på gång återkom till att Sverige inte skiljer sig särskilt mycket från andra länder, det var bara det att åtgärderna i Sverige var rekommendationer och inga påbud. Det fanns naturligtvis forskare i Sverige som hade åsikter. T.ex. var det en av dem som påpekade att svenskarnas mobilitet (=smittspridning) enligt Googles data bara minskade med 7% när Löfven och Tegnell rekommenderade, när den i länder som Italien och Spanien minskade med 10 gånger så mycket. Där var det inga rekommendationer utan restriktioner. Boken är fascinerande när man i detalj får följa utvecklingen framför allt under första halvåret 2020. De olika forskarnas bakgrund, inbördes relationer, möten, mejl-växling och gissningar. Jag minns hur man tyckte att Anders Tegnell var otroligt duktig men nu ser man att han liksom resten av forskarvärlden egentligen visste väldigt lite om virusets spridning. Tegnell hade allvarligt fel om virusets väg in i Sverige, det skulle ju knappast nå hit sa han. Fel om den andra vågen som inte skulle komma hit till Sverige eftersom vi mer eller mindre var flockimmuna efter vårens stora spridning. De länder som hade klarat sig undan bättre än Sverige under den första vågen skulle nu få det desto värre. Fel där också, vi hade högst dödstal i början av hösten. Vi i Östergötland har de senaste veckorna (april -21) legat väldigt högt jämfört med Europa. Johan Giesecke som spelar en stor roll i boken och han tyckte tvärsäkert om det felaktiga att stänga ned i grannländerna under våren -20, smittspridningen skulle vara snabb och ungefär lika i alla de nordiska länderna. Riktigt fel igen.

Johan Anderberg sitter inte inne med några tvärsäkra svar eller att vi skulle gjort så här och så här istället. Det vet ingen ännu, vad de än säger. Boken ger ett perspektiv på pandemin som jag inte fått förut. Hoppas han skriver en fortsättning när allt är över och då vill jag gärna veta varför Sverige skiljer sig så otroligt mycket i strategi och resultat från det övriga Norden.

Vill man läsa annat, t.ex. intressant statistik så hade DN i veckan siffror om överdödlighet och att Sverige ligger ganska långt under snittet i Europa. Men alla de andra nordiska länderna ligger betydligt lägre än Sverige. Norge hade lägre dödlighet under vissa månader 2020 än ett vanligt år! ? Vill man se fakta om virusets anatomi så har Svt:s Vetenskapens värld ett sevärt program som visar detta snyggt och inte minst hur de olika vaccintyperna fungerar. Men vill du få överblick, inte tråkigt journalistisk utan en blandning av beskrivningar och åsikter så är Flocken verkligen läsvärd. Jag var klistrad som värsta deckaren. Vem är egentligen den skyldige?

Comments


bottom of page