top of page

Frågor om liv och död


Förbluffad kliver jag in i Missionskyrkans största sal en kvart i sju. Nästan fullsatt! Salen ska ta 550 personer och jag har biljettnr 549! Nu sätts det in extrastolar och på läktaren, där hamnar jag.

Eric Schüldt är känd från P2 med sina uppskattade musikprogram. ”Lördagsmorgon” som gick för några år sedan, nu återuppståndet som ”Text och musik med Eric Schüldt”, söndagar P2 11-12. En musikalisk resa som sträcker sig från medeltida hymner till de allra senaste skivorna i gränslandet mellan konstmusik och pop, blandat med kulturhistoria, mest Bach och Wagner, Schüldts husgudar.

Lena Andersson och Horrace Engdahl är förstås dragplåster, Lena Andersson, populär författare och Sveriges mest kända ateist, tillsammans med Horace som ju syns lite överallt. Såg jag inte honom skymta förbi i Bingolotto när jag zappade vidare efter något sevärt? Han är otroligt kunnig, blygsam, rolig och samtidigt bestämd i sina uppfattningar. Lena Andersson, rationell, tydlig och så jäkla smart. På frågan: Följer du Jesus? så svarar hon rakt Nej, jag gillar inte självutplåning, det är en dålig egenskap.Båda hade ju programmet ”Allvarligt talat” i P1 där de svarade på allsköns livsfrågor från lyssnarna. Eric ställer frågor, de får ställa frågor till varann och under nästan två timmar, varvat med ett par musikinslag, så samtalar de om ämnen som sällan har ett givet svar. Intressant, och koncentrerad publik och mycket funderingar.

Hur vet du att du har rätt? Vad är litteratur? Vad händer när man dör? osv.

Att massor med människor betalar och sätter sig ned en onsdagkväll för att lyssna på fria tankar om dessa och liknande ämnen känns väldigt hoppfullt. Hoppfullt i tider av kommers, fanatism och enögdhet. Jag var på ett lysande humör när jag hört Horrace och Lena fundera och söka efter hållbara svar. Inte så mycket visare, möjligtvis en aning klokare och jag kände ett spirande hopp som inte bara berodde på vårkvällen.

Förra veckan så gästade Louise Hoffsten och nästa vecka så kommer Sigge Eklund.

Commentaires


bottom of page