top of page

Från Afghanistan
1977 var jag på väg ”overland” till Indien och passerade Afghanistan i november. Jag stannade i ett par veckor och slogs av den karga skönheten i landskapet, stoltheten hos folket jag mötte. Jag reste till Bamiyandalen på 2500 meters höjd, långt inne i centrala Afghanistan, med fullpackad minibuss som hade blankslitna sommardäck. Leriga hjulspår ledde oss över bergspass på nästan 3000 meter. Målet var att få se de väldiga buddastatyerna, över 50 meter höga, uthuggna ur bergväggen på 500-talet. De var onekligen imponerande, om än skadade av tidens tand och människor. Numera är de bortsprängda helt och hållet  av talibanerna men minnet av dem finns på mina diabilder från den tiden. Jag har digitaliserat bilderna för att lättare minnas vilka jag mötte, bl.a. dessa tonårspojkar som vänligt och intresserat lät sig fotograferas vid byvägen i Bamiyan. En bygata, ingen elektricitet, några tehus där vi västerlänningar med ryggsäck kunde samlas på kvällen och värma oss innan jag famlade mig hem i fotogenlampors sken till den lilla hydda jag hyrde, sov väldigt gott i sovsäcken.

Vad gör pojkarna nu? De är medelålders och kanske inte ens lever längre i detta oroliga hörn av världen. Då var det fred, det var innan ryssarna invaderade. De kanske själva blev talibaner eller flyktingar och finns i ett annat land, vem vet? Inga västerländska backpackers åker väl numera till Bamiyan. Tvärtom är det med Grekland, varje dag blir man förflyttad till fängelseön i den grekiska militärjuntans 70-tal. ”Mary” av Arios Fioretos är en upplevelse att höra som radioföljetong i P1. Då torterades folk för sina åsikter i Europa, lätt att glömma, det var inte så länge sedan. Jag var nykläckt lärare och visst deltog man i en och annan demonstration men med ”Mary” blir man på ett plågsamt sätt förflyttad, påmind. Numera åker vi gärna till Grekland men till Afghanistan, knappast.

Men dagboken och bilderna påminner mig om den fridfulla buddahdalen och kvällsbesöken i chaikhanas, värmen och samtalen.

Mary påminner mig om en mörkare tid, missa inte den. Finns på Sveriges Radio några veckor till.

Comments


bottom of page