top of page

Fullt hos Hilma


Foto : Moderna Museet


2013 var jag på besök hos Hilma af Klint på Moderna Museet. När jag klev in och såg dessa fantastiska verk, totalt okända för de flesta, egenartat och nyskapande och gripande blev jag golvad måste jag säga. Fullt med folk som kände likadant och historien bakom konstnärskapet fascinerade minst lika mycket.

En överklassflicka som går på konstakademien slutet av 1800-talet, livnär sig på landskapsmåleri, målar fina blommor och porträtt. Inget nyskapande, inget som står ut. Men Hilma lever i en tid då så mycket är nytt, elektricitet, meddelanden via telegraf, röntgenstrålning som kunde se in i människan. Att hon tillsammans med 4 andra unga kvinnor intresserar sig för spiritism, seanser och annat ockult är egentligen logiskt. Och Hilma får ett uppdrag, att skildra den andra okända världen, ett uppdrag från den andra sidan. Hon förbereder sig under ett år, äter vegetariskt och mediterar och sedan väller det fram bilder.

Under det första decenniet av det nya århundradet så målar hon som besatt, hemlig konst som inte tål att visas för världen. Under hennes livstid (hon dör 1944) visas hennes hemliga konst bara en gång och då för antroposofer i London, som hon hoppades skulle förstå dem. Antroposofernas ledare Rudolf Steiner viftade bort dem och tyckte hon skulle sluta måla och läsa böcker istället, helst hans böcker naturligtvis. I sitt testamente bestämde Hilma att inget fick visas för världen förrän 20 år efter hennes död. De magasinerades på en kallvind i Stockholm. När brorsonen som ärvt alltihopa börjar fråga museer om de var intresserade så är till en början alla helt ointresserade. Men Hilmas tid skulle komma.

Förutom alla målningar så finns massor av anteckningsböcker som fördes av gruppen runt Hilma, om färger, former och tolkningar. För oss i den jättelika gruppen av vetgiriga pensionärer i Fontänens största lokal förklaras allt detta och mer därtill av Ylva Hillström som var med 2013 och skapade succéutställningen på Moderna Museet. En lysande föreläsning med djup kunskap i botten. På Museum of Modern Art i New York så slog Hilma af Klint-utställningen nyligen rekord. När den stängde i april tidigare i år så var den den mest besökta utställningen någonsin på MoMA. Utställningskatalogen är den katalog som sålt mest någonsin på museet. Av en svensk konstnär som för ett par decennier sedan var helt okänd för den breda massan! Jag tror föreläsningen på Senioruniversitetet också slår rekord. Det är fullt, slut på sittplatser om man kommer sent. Vilket intresse!

Det har nyss gått en bra film på bio om Hilma: Bortom det synliga. Filmen fokuserar mycket på att hon var först, före de män som vanligtvis brukar betrakta som först med abstrakt konst. Kandinsky, Malevich, Mondrian.Det är en bra film, se den om du får chansen. En romanliknande bok har också skrivits, den är inte så lyckad.

Och i april nästa år kommer en utställning med Hilma af Klint i Malmö. Gissa vem som kommer att vara där!

Comentários


bottom of page