top of page

Galleria degli Uffizi

När jag återkommer till Florens en fredag i april slås jag av den väldiga mängden av turister i kvarteren runt Piazza della Signoria och Piazza del Duomo. Kön till Uffizierna var lång då för 12 år sedan och nu är det lika lång, även om biljetterna är förbokade.Här finns ju några ikoniska målningar från fram för allt renässansen som lockar, verk av Leonardo da Vinci  eller Boticelli tex. Mängder av ungdomar far runt med mobilkameran och ställer sig snabbt framför berömdheterna och plåtar sig själva först och Leonardo i bakgrunden. Jag gillar mer den lilla tjej som går runt med en mycket tung konstbok som hon bläddrar i, letar reda på rätt konstverk och läser om Caravaggios Medusas huvud eller nåt annat välkänt.

Själv så väntar jag på att få träffa Bia igen för det finns några helt magiska porträtt här. Det är tex. porträtten av hertigparet av Urbino, Peruginos porträtt av Francesco delle Opere från 1494 och så ett par av Bronzinos mästerverk 

Porträttet av Bia de Medici målades av Bronzino 1542. Hennes far var den blivande storhertigen av Florens Cosimo Medici, som knappt var vuxen när han blev pappa. Mamman förmodas vara någon yngre flicka av enkel börd som kom i ädlingens väg, länge innan han gifte sig med någon fin adelsdam.

Bia har finaste klänningen på, både örhänge och en fint halsband med pappans profil på medaljongen.Det är som en gloria kring den lilla flickan, hennes allvar och klara blick som möter din och tiden står stilla.

Bia blev bara fem år.

Hon dog älskad och saknad men fick ändå evigt liv i detta underbara porträtt.

bottom of page