top of page

Game of Thrones


Kommer HBOs servrar att hålla undrar man efter all den förhandsreklam inför den sista säsongen nr 8 av Game of Thrones.

Jag är en trogen följare sedan säsong 1 för åtskilliga år sedan, mycket blod har flutit sedan dess.

Nu körs säsong 7 på SVT och på HBO Nordic finns förutom alla säsonger också intervjuer med alla ledande skådespelare där de reflekterar över sina rollkaraktärer, dessutom nån slags översikt över de olika släktena som kämpar om tronen, makten.

Själv ser jag om säsong 7 igen för att vara uppdaterad inför 15 april då den sista säsongen inledsi Sverige. Vad är det då som gör denna serie till en sån supersuccé?

Det självklara: Sex, blod, kärlek, magi och maktkamp mellan både män och kvinnor i olika åldrar. Oerhört påkostad, det blir ju så när man får mycket pengar.

Jag tror också att en orsak under de 8 år som serien sänds så har alla karaktärer fått utvecklats. Dvs. de som överlevt.

Ett par av tjejerna var ju bara 14-15 år när serien började och man har låtit dem bli tonåringar och nu unga vuxna med ambitioner och tungt ansvar inför sin roll i kampen om makten.

Arya var en busigt barn när serien började, nu hänsynslös hämnare med sällsynta förmågor.

Sansa var en trånande tonåring, nu motvillig härskare på tronen.

Jamie Lannister som var elak men blev nån slags sympatisk slagskämpe och hans elaka syster Cersie vars enda försvar väl är att hon älskar sina barn.

Och så deras kloka dvärg till bror Tyrion, från horbock och suput till drottningens rådgivare som gör allt för att det ska bli enighet och kanske fred.

Högst tronar dock Drakmodern, den unga Daenerus Targaryen. Från bortgift med en vilde till härskare till slut kanske? Eller också inte.

Många andra karaktärer har kommit och försvunnit, oftast våldsamt. Det är nog ytterligare ett skäl till succén, inget är givet, allt kan förändras på ett ögonblick.

Man törs inte satsa på nån, allt kan hända i Sagan om is och eld.

Låt spelet börja, snart! 

コメント


bottom of page