top of page

I lustiga huset


Sommarens stora publikdragare på Moderna Museet Stockholm är ”Yayoi Kusama – i oändligheten”. 87 år är hon den lilla japanska damen och ett exempel på hur man kan snöa in fullständigt. På Prickar, som hon började med redan på 60-talet och Pumpor. Det är skulptur, målningar, installationer och kläder. Bilden är en rekonstruktion av ett varuhusfönster i nån superkänd modebutik på Manhattan med tanten i naturlig blygsam storlek. Idag är hon en mytomspunnen legend, att hon har ett mentalsjukhus som fast punkt i tillvaron där hallucinationer är en del bara ökar mystiken kring denna dam. Hennes tavlor är de som betalas bäst av alla levande kvinnliga konstnärer läste jag. Jag vet inte om jag blir golvad direkt men på gott humör och förundrad, absolut. Det är lite som att hamna på Gröna Lunds Lustiga huset, en del av hennes installationer och spegelrum.

Är det konst eller bara en kul grej – det kan man fråga sig. Men den frågan är naturligtvis helt irrelevant. Har du vägarna förbi så missa inte att inträda i oändligheten.

DNs Birgitta Rubin skrev när hon ställde ut i London:

”i en annan tid hade hon säkert varit schaman, medicinman eller en nunna med uppenbarelser. Helgonförklarad är hon i alla fall.”

Comments


bottom of page