top of page

Kōji 麹


Man måste prova nytt ibland, svensk husmanskost i all ära. När ett stort uppslag i tidningen handlar om japansk misopasta  i rätter testar jag. Misosoppa till sushi har man ju provat förut, det var dock svårare än jag tänkte att införskaffa misopasta. Det fick bli min leverantör av asiatiskta special ingredienser på Bielkegatan.

Ett litet paket med nåt halvmjukt anonymt. Smakar lite salt och surt och något mera svårdefinierat, just det umami! Det är det som gäller nu. Gjort på bl.a. sojabönor, spannmål och så en speciell mögelsvamp

Började med en fiskrätt från tidningen, gick vidare med att göra en rulle misosmör att lägga på biffen. Gjorde en grönsaksoppa med allt lämpligt som fanns i kylskåpet och så en rejäl klick av miso. Jag tror det blev en av de godaste soppar jag någonsin gjort.

En TV-kock nämnde i förbigående att man kunde ha misopasta i köttbullssmeten. Jösses, tänkte jag. Svensk husmanskost med japansk skruv. Nåja, där kanske jag ändå hoppar över miso nästa gång.

Misopasta har kommit för att stanna, den lilla mögelsvampen 麹  finns numera i kylskåpet.  

(För dig som har lite rostig japanska uttalas det kōji)

Comments


bottom of page