top of page

Konstnärsdrömmen


Vid stadens utkant  Wilhelm von Kröckert


Ikväll (onsdag 21/12) avslutas SVTs serie Konstnärsdrömmen. Den bästa amatörkonstnären ska utses. När själva programidén presenterades var jag mycket skeptisk, men jag medger att jag tittat.

Ett dussin förhoppningsfulla amatörer får en massa uppdrag att måla olika motiv med olika tekniker och så ska de naturligtvis slås ut en efter en. En BBC ide som SVT köpt.

Det är vid stafli, utomhus så det är minsann inga nya stigar som trampas av Anne Lundberg & Co.

Viktigast i programmet är Ernst Billgren: mästaren, kritikern och inspiratören. Han medgav i en intervju att han aldrig ägt nåt stativ och tyckte iden att måla på tid (Ann Lundbergs främsta uppgift – att ta tid!) var befängd.

Han är viktigast för han är bäst och hans utställning på Borås konstmuseum är en av de bästa jag sett under hösten. Visas t.o.m. 15 jan.

En modig typ Ernst, som byter namn, stil och atelje för att utmana sig själv och delvis börja om. Wilhelm (hans andra namn) von Kröckert (hans mammas flicknamn) målar storslaget i olja. Okända landskap och märkliga människor som gör okända saker, snyggt och läckert.

Varför gör inte SVT fler konstprogram? Mediet är ju som klippt och skuret och intresset finns! Jag har köat till ett par internationella musée-storsäljare där alla biljetter varit slutsålda under året som gått.

Jag minns Bengt Lagerkvists 30-40 år gamla konstprogram som fortfarande finns kvar i SVT Öppet arkiv. Det säger en del. Och programmen håller än! 

Ett program med Ernst, jag menar Wilhelm, på guidad tur genom konsthistorien det vore nåt.

Commentaires


bottom of page