top of page

Kulturskymning!


”Regementets kalk ”CG Cederström

Jag har inte brytt mig om SD och Åkesson i valet som nyss dominerat media. Jag såg SVTs utfrågning av honom innan valet och tyckte att han gjorde väldigt dåligt ifrån sig, men han riktar sig förstås inte till sådana gamla vänsterliberaler med rötter i 68-rörelsen som undertecknad. En framgång i valet blev det, visst men inte så mycket mer. Men så de sista dagarna har ju de två ledande SD-företrädarna uttalat sig på ett sätt som gör mig verkligt uppskrämd. Mattias Karlssons omtalade facebookinlägg är ju ren fascism. Tanken om att de få utvalda, de få starka som ska rädda nationen från undergång känns ju igen från de mörkaste delarna av Europas 1900-talets historia. Läs det här ur Mattias Karlssons facebookinlägg: ”…vi (Sverige min anm.) har alltid rest oss, vi har ändå alltid segrat och överlevt. Tack vare den orubbliga envisheten, övertygelsen och offerviljan hos en liten skara patrioter. …våra motståndare har på riktigt tvingat in oss i en existentiell kamp om vår kulturs och vår nations överlevnad. Det finns bara två val, seger eller död. ” Det ekar Mussolini lång väg. Jag trodde Karlsson var slipad riksdagsman, inte en kryptofascist med en tunn demokratisk fernissa. Och så när Jimmi utfrågas av Skavlan om sin syn på media blir man ju mörkrädd på riktigt. Skavlan: Känner du att etablerade media i Sverige är Fake News. Åkesson: I väldigt höggrad ja, i väldigt hög grad.

(och eftersom Skavlan är en riktig fegis ställer han inte en enda följdfråga på detta!!) Det är ju Rapport, Dagens Eko, Studio Ett, DN och Expressen Åkesson syftar på! Fake News och så ett litet gäng patrioter som ska rädda nationen.  Man blir ju livrädd. Vad är det folk har röstat på egentligen?

Valet av bild ovan från Karlssons facebookinlägg kräver ju en kommentar från en som går andra terminen Konsthistoria på Senioruniversitetet.

Det är alltså Regementets kalk av Carl Gustav Cedersköld, nationalromantik av målaren som målade KarlXIIs likfärd. Detta föreställer alltså hur Karolinerna får nattvarden inför slaget vid Fraustadt i nuvarande Polen. Brukar beskrivas av militärhistoriker som den största framgången någonsin för en svensk armé. 1400 svenska bonddrängar stupade och 20000 tyskar dog. Voltair grumlade eftervärldens bild genom att hävda att efter slaget begick Karolinerna en massaker på krigsfångarna.

En snygg förebild, Mattas Karlsson!

コメント


bottom of page