top of page

Kungsmyntan och dess vänner


Min kungsmynta får besök av en stenhumla


I år blommar det fint i trädgården, sol och regn i lagom doser verkar det bli. Lavendeln står som ett knallblått moln och det gamla bigarå-trädet har nog aldrig haft så mycket bär som denna sommar. I trädgårdslandet står en kungsmynta mest för doft och för att flygande insekter gärna besöker den för nektarpåfyllning. Oregano till pizzan är en variant på denna växt, kryddan på din pzza består av en blandning med grekisk oregano och nån mindre variant av kungsmynta/oregano.

Längst ned i jorden runt de kungsmyntans fina rötterna  lever kanske en koloni med ettermyror, de äter på rötterna, det gillar inte myntan! Oreganodoften som den omger sig med består till en del av karvakrol ett insektsgift som myror i allmänhet inte gillar, men ettermyrorna har lärt sig att överleva och trivas trots giftet. Doften drar bland annat till sig blåvingar, en fin liten fjäril. Den lägger sina ägg på kungsmyntans blad och ut kommer larver som sveper in sig i förföriska myrdofter och när larven så småningom trillar ned på marken så vips! Där en myra som bär hem blåvinglarven, som den tror är en myrlarv som kommit på avigvägar. Larven matas av myrorna, lite stor och märklig men den doftar rätt så va fan de jobbar på för att mätta den. Blåvingelarven ger sig snart på myrernas egna larver också för att dryga ut kosten. Man kan tycka att myrorna borde reagera men eftersom larven lärt sig låta (!) som en myrdrottning, ett slags knackningar så tror de att allt är som det ska. Larven växer sig stor, myrlarverna blir färre (uppätna!), ut kommer snart en larv som förpuppas till en ny vacker fjäril och kungsmyntan får ev. något mindre problem med glupska myror.

Visst är naturen obegripligt fantastisk! Tänk på det nästa gång du äter en pizza med oregano på.

Fakta ur Insekternas planet av den norske professorn och biologen Anne Svedrup-Thygeson. En underhållande och lärorik bok om en fantastisk värld. Populärvetenskap när den är som bäst. Kul och häpnadsväckande.

Comments


bottom of page