top of page

Läsa mycket och fort!Denna vårvinter är jag med i två bokcirklar, en privat och en i Senioruniversitetets regi. När båda cirklarna har möte samma vecka så gäller det att planera sitt läsande!

 I DN läser jag i veckan en artikel som handlar om hur man kan läsa snabbt! Man kan ladda ned en app, vad annars? Jag provar Readme! som jobbar med Spritz-teknik. Orden kommer ett och ett i en fast punkt mitt på skärmen och hastigheten styr du. 

Ja du kan ju prova i videon ovan, hastigheten är 450 rpm ( om det inte räcker kan man ställa in det dubbla!) Du läser hela boken på 2tim 45min! Dvs om du inte får ett sammanbrott under tiden.

Det är början på Farmor och Vår Herre av Hjalmar Bergman. Skriven för nästan 100 år sedan. Den läste vi i cirkeln, en svensk klassiker men som jag tyckte kändes väldigt gammal. Svårt att uppfatta nyanser och dialog. Men cirkel-diskussionen efteråt var superintressant.

Känner att Spritztekniken inte är nåt för mig. En annan variant om man inte hinner läsa ”allt man borde”är ju berömda böcker i serieformat. Henrik Lange har sammanfattat närmare 200 böcker i serieformat, starkt förkortade kan man säga. 4 rutor med bild och kort text/ per bok; allt från Bibeln över klassiker som Processen av Kafka till nån deckare av Joakim Theorin. Mest på kul så klart. Och för att njuta så ska man så klart ha läst hela boken. Jag har ställt Langes pocket på toa så man kan få lite världslitteratur medan man … ja du fattar.

Nä allra bäst är inte oväntat en inbunden njutning, en bok som har blandningen av att man inte kan sluta och läsa, samtidigt som man vill dra ut på njutningen så länge det bara går. Den senaste i den vägen hos mig: Elena Ferrantes Hennes nya namn – ungdomsår. Del 2 i Ferrantes böcker om de båda italienska vänninorna. Del 1 var bra, del 2 en omskakande sensation. Vilken tur att jag har 2 delar kvar i serien! Ingen Spritzteknik eller serieruta, bara papper, hård pärm och i en takt så jag hinner med hela handlingen tack!

Comments


bottom of page