top of page

Litet men ändå stort


En lite frusen och allvarlig samling utanför Borensbergs Bibliotek. Det är invigning och strax klipps bandet till applåder från den lilla skara som samlats. Men biblioteket är inte nytt eller stort, det ryms lätt i entréhallen på Linköpings huvudbibliotek.

Biblioteket har alltid ända sedan slukaråldern på mellanstadiet varit en viktig del av livet för mig. När jag var gymnasist och gick vägen från Katedralskolan till ”gamla gamla busstorget” på em hände det inte sällan att jag fastnade en timme eller så där på stiftsbiblioteket. Det var alltså det riktigt gamla biblioteket (invigt 1928), från 1976 var det nya fina biblioteket (som brann 1996) som man lånade, lyssnade på skivor, läste tidningar i osv.

Vad var det då som invigdes i Borensberg, jo nya utökade öppettider! Öppet som vanligt 4 dagar med personal men nu utökad självbetjäning varje dag 9-21. Man knappar in sin kod och stiger in vardag såväl som söndag för  att leta upp en bok eller hämta nåt man beställt nyss anlänt från Valdermarsvik, Mjölby eller Tranås. Det är det som är det stora. Webbplatsen Götabiblioteken ger ju tillgång till hela länets bibliotek, alldeles gratis. Fantastiskt  och generöst. Den lokalpolitiker som allvarligt håller i mikrofonen på bilden talade om kunskap och ljus i mörka tider, riktigt bra faktiskt.

Så fast jag som pensionär har tid att besöka bibblan på ordinarie öppentider, så var jag där och skaffade min kod. Bara för att det är så viktigt.

Comments


bottom of page