top of page

Lokal konst


Das letzte Fuder, Anselm Kiefer

Jag åker som bekant världen runt, nåja i alla fall Europa runt, för att se på bra konst. Gammal som ny. Men man får ju inte bli hemmablind och glömma det lokala. Norrköping har ju ett fint men inte jättestort konstmuseum. Nu har de begåvats med ett privat galleri av modern konst av riktigt hög klass. Ståhl Collection, öppet på lördagar och jag har varit där.

Jag blev imponerad av storleken av galleriet i gamla yllefabriken. Hög kvalitet också med många kända namn, Anselm Kiefers " Das letzte Fuder " som en av flera höjdpunkter. Svårt har jag dock för modern skräpkonst, som jag brukar kalla det, där högar med diverse skräp, vardagsföremål sätts ihop med lim och tejp, spraymålas och voilà! Ingenting om du frågar mig.

Men som sagt annat mycket läckert, värt ett besök.


Cajsa von Zeipel - en favorit!

Äntligen så har då länsmuseet i Linköping åter öppnat efter 3 års renovering. Även om den röda mattan är utrullad utanför entrén öppningsdagen så är resten av entrén välbekant, de gamla trädörrarna, stentrappan där innanför, likaså klädhängarna är kvar i gammal stil. Inte frågan om nån miljardrullning här inte, och det är väl egentligen bra. Toan vid entrén har dock fått flytta några meter. Man får ju ha klart för sig att detta inte bara är ett konstmuseum. Här samsas stenåldersgravar, mopedutställning med rum där man kan "hoppa och skutta" om man är liten.Men konstsamlingen, där har de faktiskt satsat. Imponerande med helt nytt tänk, inga fyrkantiga väggar utan vågformer, ljust och fräscht. Hängning i teman där man får syn på mycket nytt. Synd att den inte är större dock. Och Johans Krouthéns idylliska landskap från trakten kring Linköping har ju aldrig gjort mig glad. Mer drama tack! Och det har han också åstadkommit ska sägas till hans försvar.

Som skattebetalare ska du förstås också besöka nygamla Länsmuseet.

Annat nästan lokalt som man aldrig besökt är Sörmlands museum i Nyköping, nån gång masar man sig väl dit också!


2 comentários


Convidado:
19 de mai. de 2022

Konsten är på frammarsch både i det stora, 2 miljarder för Warhols Marilyn, men också i det lilla, vilket härmed bevisas i blogginlägget. Det satsas lokalt, så kul!


Curtir

Convidado:
16 de mai. de 2022

Jag hänger med om du vill ha sällskap? /S

Curtir
bottom of page