top of page

NationalblommanNär du är lite dyster, begravd i Kung Bores iskalla famn kan du behöva lite uppmuntran och nåt annat att tänka på än rätt kläder. Så här kommer en påminnelse om att rösta fram en Nationalblomma för vårt land.

När jag var nästan 8 år fick jag Floran i Färg. En bok som fortfarande står i bokhyllan om än med tummade sidor och lösa pärmar. I den åldern lär man sig kvickt och jag tycker fortfarande att jag kan en hel del växter, i alla fall de som finns i Östergötland. Att koltrasten både 1962 och 2015 utsågs till Sveriges nationalfågel med nästan en fjärdedel av alla röster var ju helt rätt. Inte vackrast utanpå men både välkänd för både stadsbor och lantisar och sången, sången! Just när vi behöver den som bäst och vårkvällarna börjar blir riktigt långa och löftesrika. Ska vi inte tänka lite så också om nationalblomman?

Sveriges botaniska föreningen ordnar alltså en omröstning för alla. Just nu finns 30 utvalda blommor att rösta på fram till den 21 februari. De 10 populäraste går vidare till finalomgången 27 feb – 12 mars. Resultat 13 mars. Bland alla 30 tycker man kanske att en del fattas, man har tagit bort prästkrage eftersom den utsetts till Danmarks nationalblomma, likaså den ljuvliga liljekonvaljen – Finlands nationalblomma.


Lite undrande blir man allt över urvalet. Hur många känner igen ögonpyrola utanför Botaniska föreningen? Eller slåtterblomma? Lite av ogräs är väl gulmåra och den lilla blåklockan försvinner med gräsklippare och trimmer på min tomt. Näckros är fin men hur långt norrut finns den, eller tvärtom, hjortron hade man ju gärna sett mer av här i söder. Men smörboll och smultron, kanske det? Jag har i alla fall bestämt mig vilken jag tycker ska gå vidare! Vilken? Ja den finns faktiskt avbildad på framsidan av min slitna flora från 1957. Har du bestämt dig?


Kommentare


bottom of page