top of page

Normlösa – Sydpolen tur och retur


”My name is Johanna Davidsson and I´m going to the south pole – alone.”

Så börjar speakertexten till hennes video ovan. Tyvärr verkar filmen inte vara tillgänglig just nu/TC

Johanna Daviddson vars hus jag passerat många gånger på väg till en kompis med sommarhus strax utanför Normlösa. En liten by berömt för … just ingenting.. förutom det coola namnet och att Ulf Lundkvist har använt Normlösa, kyrkan i Viby och idrottsplatsen i Ledberg som bas för sina fula, underbara seriefigurer med Assar i spetsen.

Men Johanna är verklig, hon har paddlat runt Sveriges kust, korsat Grönland och säkert en massa annat i äventyrsbranschen. Nu ska hon ta sig till Sydpolen med skidor och sen ta hjälp av drake tillbaka (!). Man får ju hoppas att allt går som det ska. 

Här kan du följa hennes resa som just startat mot polen. Modern internetteknik gör ju sådant möjligt att dag för dag se hennes framsteg. För ett par år sen följde jag en ensamroddare tvärs över Atlanten, det blev bara spännande när han drev lite söder om Barbados och inte kom riktigt dit han ville.

Varför gör dom på detta viset, kan man fråga sig. Utsätta sig för livsfara och ansträngningar bortom allt förnuft. Själv har man ju gjort ett par pyttesmå äventyr, bestiget Kebnekajse och cyklat över Alperna bl.a. och det var utmaningar för mig och känslan att gå de sista stegen på Sydkammen eller rulla i utförsbacke i två dagar mot Medelhavsvärmen kan jag minnas när som helst. Så blir det säkert för Solosister också, återvända till civilisation även om hon ser fram mot att ”connect with myself and see what I´m capable of doing” 

Så vi som inte riktigt vågar och kan får väl göra som Johannas mormor(96) följa Solosister hemifrån på blog och hemsida eller läsa en bok om nån vetenskapstok på forskningsresa. Varför inte :”Vetenskapens bortglömde hjälte – Alexander von Humboldts äventyr” av Andrea Wulf.

Bestiga vulkaner, samla växter och skriva, rita och anteckna i Sydamerika för över 200 år sedan. Det var minsann också en bedrift!

Commentaires


bottom of page