top of page

Om 10000 år
Har du ännu inte besökt konstmuseet Vida på Öland så tycker jag det är dags i vår. Ett par mil norr om bron, med utsikt över Kalmarsund, en modernt designad byggnad i vitt. Där har grundarna Ulrica Hydman Vallien  och Bertil Vallien en permanent utställning med sin glas- och keramikkonst, tillsammans med utmärkta tillfälliga utställningar.


I mina ögon är Ulrikas skålar och glas, som krängs på många mammons tempel betydligt mera lättviktiga än Bertil Valliens verk. Hans mystiska (och dyra!) glasskulpturer är fascinerande. Det är sarkofager med artefakter, människor i långa båtar nedsänkta i evigt ljus och mörker. Det är konst som tilltalar vem som helst. Den kommer att funka om 10000 år när arkeologer gräver i den öländska myllan och kommer att börja tala till människorna som lever då från det förgångna, precis som händerna i grottan i Patagonien, som jag skrev tidigare om.

Ta dig tid i vår, sitt på terrassen på Vida med en god fika, utsikt över sundet, insikt i människans inre –  kan inte bli så mycket bättre. Jag minns den fikastunden från augusti förra året och ärligt talat – hur många fikastunder från augusti 2015 kommer man ihåg. Hur många minns du?

Kommentare


bottom of page