top of page

Politik


(null)

Ångest inför EU-valet. Jag passerade förbi ett bibliotek i veckan och undrade om jag fick förtidsrösta, men eftersom jag inte hade med mig röstkortet gick inte det. Tur det, för jag visste knappast vad jag skulle välja.


Tittade på slutdebatten på TVoch blev mer ångestfylld. Ingen inspirerande föreställning.

Personfrågan är ju viktigare i detta val hade jag ju lärt mig. Isabella Lövin och Christofer Fjelner har framgångsrikt jobbat för en hållbar fiskepolitik, Peter Lundgren och Marita Ulvskog har arbetat för bättre villkor för lastbilschaufförer, Malin Björk är den ende som öppet redovisar sina inkomster och utgifter – säger hon själv i alla fall osv.

Så läste jag en DN artikel om hur en statsvetare tyckte man skulle tänka. Först utgår man från vad gruppen i EU-parlamentet tycker, sedan från den enskilde kandidaten och sist partiet i Sverige. Själv hade jag nog tänkt tvärtom, så dags för lite research.

Vad står S & D, GUE/NGL och The Greens/EFA för egentligen?

Jag började på deras hemsidor, såg på videor och läste sammanfattningar. Då började det ändå klarna. Försökte undvika att känslomässiga band till svenska partier vara det enda vägledande.

Inför nästa EUval ska jag följa de olika partigrupperingarna mera och inte minst vad de olika kandidaterna gör, hur de röstar. Hoppas jag får hjälp av media!

Jo, hur blev det nu med S & D, GUE/NGL och The Greens/EFA, vad betyder förkortningarna?

Det får du faktiskt ta reda på själv och är det inte lite sent påtänkt…

Comments


bottom of page