top of page

Reflektion


Är det inte lite ljust därborta i Ombergs-skogen?

I solidaritet med alla äldre stänger vi nu ytterdörren under en tid, håller hos hemma och hostar i armvecket. Inga konserter, konstutställningar att berika sinnet med. Inga studiecirklar som skulle göra oss lite klokare.


Det blir onekligen lite tristare och lite halvtomt i pensionärstillvaron. Man kan ju läsa böcker och se på TV. Snart tröttnar man på det också men för stunden kan man ju läsa Klubben av Matilda Gustavsson, fantastiskt bra. Eller se en blodig och spännande thriller om narkotikasmuggling från Mexico till Kalabrien, Zerozerozero på HBO. Eller ta en rejäl promenad upp till Hjässan på Omberg, möta okända som man inte pratar med men i alla fall fika på en plats som människor flydde till under orostider, där de byggde murar runt sina fornborgar mot stråtrövare och okända faror. 

Jag söker (viss) tröst i statistiken fortfarande. Det finns ju några sidor med massa statistik över länder, döda och tillfrisknade efter ålder och kön osv.Visste du att om man räknar på döda i Covid-19 per miljon innevånare är San Marino klart värst, men det är ju typ Italien som ligger som tvåa. Sverige ligger på plats 14, inte så jätteimponerade. Vi har 24 döda/miljon innevånare. USA har hälften så många! I en av många frågestunder i P1 så ställs frågan: om man som 70+ håller sig undan och undviker smitta nu – vad händer med min immunitet? Då har jag ju ingen tills det dyker upp ett vaccin om kanske ett år. Ska jag hålla mig undan tills dess? Svaret från smittskyddsläkaren är ja, så kan det bli. 

Det här låter ju inget bra. 

Comments


bottom of page