top of page

Sökandet efter den perfekta köttbullen


Det råder lite okunskap hur man gör perfekta julköttbullar, det vill gärna besserwissern rätta till. I en hel del recept står blanda ihop alla ingredienserna med köttfärsen, FEL, FEL, FEL! Ordningen är viktig.

Du blandar färsen med salt först och rör om ordentiigt. Då binder saltet fukten och du får köttbullar som håller samman hela vägen till gapet. Därefter blandar du i ägg, rör om ordentligt. Binder ytterligare.

Ströbröd, gräddmjölk som stått och svällt i 10 min därefter, rör om med riven lök. Därefter är det dags för resten av smaksättningen. Alltså;


  1. 1 kg köttfärs (50% blandfärs, 50% nötfärs) blandas med 2-3 tsk salt. Rör om

  2. Låt ca 1 dl ströbröd svälla i 1 dl mjölk och 1 dl grädde.

  3. Blanda i 2 ägg i smeten

  4. Riv ca 1½ lök och blanda ned med gräddmjölken.

Nu är det frågan vad du ska krydda med? Min mamma (som naturligtvis gjorde den perfekta köttbullen) hävdade att det skulle vara vitpeppar och kryddpeppar och kanske lite oväntat ingefära! Blandar du i ½ tsk socker och senap så höjer du smaken ytterligare.

Får man bjuda på ett tips som du inte bett om. Grädda köttbullarna i ugnen 5 min i 225 grader på plåt med bakplåtspapper, förvara i kyl/frys så kan du bara steka upp när det är dags för frosseriet. Lycka till och God Jul!

Comments


bottom of page