top of page

Salif Keita: Årets bästa konsert!


Fakta: Salif Keita en av världsmusikens portalfigurer, född i Mali 1949, son i direkt nedstigande led till Malis grundare ,albino och därför utstött men med en gyllene röst som kallades av en kritiker ”den ensammaste i Afrika”. Hans musik har en vek, melankolisk prägel parat med afrikanska rytmer, traditionella instrument och västerländska influenser.

Recensionen jag läste från en konsert tidigare på turnén var inte så entusiastisk, han verkade trött, sittande  och oinspirerad. Salif kommer ut på scen i vit kaftan och sätter sig och snart förenas han med sitt sjumannaband. När han påstår att han fyller år idag klämmer publiken i med ”Happy Birthday to you” och sedan ber han oss dansa för honom. Och sedan är det inte många som sitter mer den konserten över huvudtaget. När han spelar spår 1 ”Yamore”från hans bästa skiva ”Moffou” från 2002 (se nedan) är det absolut grymt.Det blir ett väldsamt driv i bandet, en av körtjejerna slänger sin tjusiga huvudbonad och låter det långa mörka håret flyga. Den fantastiske trummisen från Kamerun spelar som en gud, koraspelare dansar med ett gäng svenska blonda medelålders tjejer som har glömt sin plats i publiken. När konserten närmar sig slutet (alldeles för snabbt) vet man knappt var bandet är, scenen är fylld av dansande publik. I vimlet kan man skymte den starkt sjungande Salif, lycklig och gungande fram, han har slängt solglasögonen och ler och vi har glömt Västerås – november. Det är ökennatt, Mali, Afrika!

PS

För dig som inte var på plats i Västerås konserthus för årets bästa konsert. Det här hans bästa skiva hittills ”Moffou” (2002):


Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page