top of page

Slå mynt av Bosch
 s’Hertogenbosch


Man förstår att en liten trevlig holländsk stad som s’Hertogenbosch vill slå mynt av stadens store son Heronimus Bosch. Grandios målare, geni som dog för i år 500 år sedan. Man säljer allt möjligt med Bosch motiv, garageportar är målade med osannolika bilder, t.o.m. byggnadsställningar kan vara invävda i visioner av helvetet, för det var ju det som som den gode Hironimus var som bäst på. Stan är smyckad med stayer, förstorade detaljer ur H:s visioner. Det är konstiga djur som han kanske hört talas om, varelser och människor i konstiga kombinationer eller helt obegripliga former som känns helt moderna. 


Den stora unika utställningen med hans samlade verk är naturligtvis helt slutsåld och stan är fylld av konstturister. Audioguiden berättar om hans verk, men det är så mycket folk att man har svårt att se alla detaljer. Det är dels religösa inslag, precis som annan medeltidskonst, dels realistiska bilder av djur och människor och så dessa fantasterier som är helt unika.

Men staden har också en charmig småstadsprägel, lite naiv som att damen i kassan nästan rodnar när hon måste erkänna att de inte tar internationella kort, eller att guiden på rundtursbåten (jovisst en massa hundraåriga kanaler) endast guidar på holländska och vi som önskar tyska/engelska får nöja oss med utsikten under tegelvalv som hållit i hundratals år.

Maar het is leuk toch!

Comments


bottom of page