top of page

Till salu

I november ska David Bowies konstsamling auktioneras ut på Sotheby´s i London. Först gör valda delar av den en turné till New York, Los Angeles och Hong Kong. Det är väl där pengarna finns kan man tänka. Över 10 miljoner pund lär samlingen vara värld.

Om ”Dawn” av den norske målaren Odd Nerdrum finns med i försäljningen vet jag inte. Bowie köpte den 1990 och jag såg den på en fantastisk utställning i Oslo 1999. Odd Nerdrum är en av vår tids mest betydande konstnärer tycker jag. Allt han gjort är inte toppklass men den här är det, och i typisk Nerdrum stil. 

Ett ödsligt landskap, (han har bott  på Island,) utsatta människofigurer i någon form av extas. Är det en religiös rit, är de schamaner? Som all bra konst ställer den många facinerande frågor. Svaren får du söka själv.

Två problem: kan man skrapa ihop alla pengar som krävs  – inteckna huset lär inte räcka och så är den så jäkla stor. Jag minns den som 3×2 meter där den hängde i entré hallen på Astrup-Fearnley museet. Den tog fullständigt andan ur mig, liksom en del av de övriga verken som fanns med på den retrospektiva Nerdrum-utsällningen.

Men man kanske ska nöja sig med en enklare variant för 17$…

Comments


bottom of page