top of page

Tre kass och en bra


Årets bästa TVserie har jag redan utsett men man undrar ibland varför en serie upplevs som sevärd. Jag har försökt titta på tre olika svenska kriminalserier under hösten: Den inre cirkeln (TV3), Innan vi dör (SvtPlay) och Heder (TV4). Jag har orkat högst 2 avsnitt innan jag inser att det är bortkastade timmar av mitt liv som väntar om jag ska följa dramat till slut. Det är oerhört dramatiskt, en manipulerad stadsminister, infiltration i den undre världen, övergrepp osv. Blodigt, skrikigt, gapigt, det ska vara riktigt seriöst men är bara totalt humorbefriat. Det blir inte bra och det är inget som berör min verklighet. Lägsta betyg. Ej sevärt.


Sedan hör och läser jag om den norska serien Exit (SvtPlay), tänker att den är väl lika sunkig den. Suck! Ska handla om några rätt vidriga typer i norska finanskretsar som roar sig med fest och damer, knark, sprit och prostituerade. Låter rätt jobbigt.

Jag ser tre avsnitt på raken, till min stora förvåning. Det är gapigt visst, välgjort, roligt och sorgligt och trots att jag inte köper en ny Porsche efter 9 månader, har knark i kassaskåpet eller ljuger för alla så blir jag berörd och ser fram mot fortsättningen. Därför att den tydligt resonerar om vad livet är till för, vad som är värt nåt, att hålla masken utåt mot omvärlden, att inte släppa nån riktigt in på livet. Hur ska det gå för de här typerna och deras familjer? En har redan försökt skjuta huvet av sig, stormrik och olycklig. Den är tydligen den mest sedda Tv-serien i Norge någonsin.

Den kan jag rekommendera.

Kommentare


bottom of page