top of page

Två tips – inte 75!DN har en lista på böcker att älska i sommar, tid att läsa på semestern i olika genrer. Det är bara ett problem, det är 75 böcker med på listan, man kan bli avskräckt för mindre. Speciellt när man upptäcker man läst mindre än en handfull. Enda trösten är att man läst en hel del andra verk av författare som ingår i DNs alltför långa uppräkning. Läsning är ju ingen prestationssport så därför får du två tips. De andra böckerna jag läst nu i sommar har varit helt ok, bra rent utav men de här står ut: wow.

Först en klassiker, ingen munter historia men en rak berättelse om världens obegriplighet, livets villkor och  katastrof. Väggen av Marlene Haushofer tillhör väl ”moderna klassiker”- utgiven 1968.

En kvinna vaknar upp i en stuga i Alperna, hennes vänner har inte kommit hem och när hon går ut för att söka dem så finner hon att hon är omgiven av en glasliknande vägg, som hon inte kan forcera. Allt på andra sidan 

är dött, djur som människor, verkar det som. Detta är ingen science fiction-historia utan något helt annat. Jag läste den första gången för ett par decennier sedan, nu när jag läser den igen blir jag lika gripen. Nån tyckte den var tråkig, men för mig är detta en bok som man bär med sig resten av livet. 

Tips nr 2 kom ut i år: Pendeln av Julie Lindahl. Ingen roman, den står på Lz på bibblan, eller där står den nog inte. Det blir att ställa sig i reservationskön eller gå till bokhandeln. 

I Julies familj har det varit underförstått att man inte talar om vad mormor och morfar gjorde under 2:a världskriget. Och när hon nämner detta i en fråga för sin egen älskade far så säger han till hennes förvåning att du aldrig får ta upp detta igen!

Det gör hon naturligtvis, söker svar på varför morföräldrarna flyttade till Sydamerika efter kriget där hon själv föddes. Hon älskar sin gamla mormor men vad gjorde hon under en tid som hon undviker att tala om med glidningar , lögner och dimridåer. Ingen roman men spännande som en deckare när Julie åker runt på polska landsbygden och försöker hitta några som minns. Och minns det gör de…

En gripande intervju med Julie Lindahl finns i Babel på SVTPlay den 3 mars 2019

Commentaires


bottom of page