top of page

Universum vid min brevlåda eller världen är veckad!


Ibland blir man sittande framför TV:n och gapar. Man hade kanske inte tänkt att det skulle bli hela programmet och jag talar inte om Melodifestivalen. Vetenskapens Värld visade i måndags en fransk dokumentär om origami, en trevlig japansk hobby kan man tro. Precis som barnen i början av programmet har jag också vikt japanska fredstranor i skolan och läst en sorglig historia om Hiroshima.

Men sedan blev det mer, dels konstnärer som av ett pappersark (det kan vara jättestort) och utan sax viker de mest häpnadsveckande strukturer och figurer. Därefter vidare hur matematiker och naturvetare studerar dessa strukturer i naturen.

Att kottar och andra fröställningar innehåller geometriska strukturer som spiraler har jag också varit med om att titta på i min NO-undervisning. Men hur blad av vanlig en vanlig bok av effektivitetsskäl använder sig av origamiteknik under knopputvecklingen var nytt. Likaså att NASA tänker sig placera ut stora solpaneler genom denna teknik.

När sedan en forskare tillsammans med sina studenter började vika hela universums struktur med mörk materia och galaxhopar började jag ha lite svårt att hänga med. Universums struktur blev en två meters origami att hänga i fönstret. Bokbladen på bilden växte 50 meter från min brevlåda, universums struktur – kan man tänka sig!

Comments


bottom of page