top of page

Uppkopplad mot Peugeot-molnet


Mycket är sig likt när man kör elbil, man gasar och bromsar och håller utkik på trafiken. När man sitter i bilkö i december och ser avgaserna bolma så blir man påmind om att javisst ja, jag släpper inte ut nåt.

Trevligt.

Men det är en hel del annat som är annorlunda på instrumentbrädan.

Vad ska man titta på? Är det plupparna på "bensinmätaren", dvs hur mycket som är kvar av laddningen. Är det hur mycket den franska algoritmen har beräknat att det räcker till? Den verkar inte vara helt insatt i hur svensk vinter funkar. Att räckvidden påverkas väldigt mycket av vädret är klart, så är det inte riktigt med bensinbilen. Man bara tankar och kör utan att tänka på klimatet så att säga.


Är det motvind, kallt som bara fasen så påverkar det hur långt du kommer. Drar du på grillen under baken i stolsvärmen på det högsta, eller har +22° inställt på AC:n så sjunker räckvidden markant. Det finns ett ECO-läge som verkligen gör skillnad, mindre kraft (men fullt tillräckligt) i motorn, ingen AC och betydligt lägre värme.

Du kan ställa in hur mycket motorbroms du vill ha, motorbroms i en elbil är lika med återladdning till batteriet.

Sen får man lära sig att planera avfärd hemifrån också.

Batteriet mår bättre och jobbar mer effektivt i lagom värme. Det gäller ju för övrigt föraren också. Eftersom bilen är ständigt uppkopplad mot Peugeot-molnet (tror jag) så kan du från köket starta förvärmning av batteri och kupé från din telefon. Det är skönt när du sätter dig i bilen. Du programmerar laddning av ström nattetid från din mobil och har du fri sikt till bilen ser du hur rätt färger tänds på laddare och i ladduttag. Tryggt.

Eftersom bilen finns på internet så att säga så finns det appar som kopplar upp sig mot bilen också, om man vill. Tyska (!) Tronity kan visa allt tänkbart och otänkbart från din senaste bilfärd: hur fort du körde, hur många kWh som gick åt, vilken hastighet du hade, hur många procent du hade när du startade och kom fram. Grafen ovan visar min senaste färd från bibblan i Motala till hemmet. Grafen nedan visar nog vilken höjd över havet jag hade när jag släppte en fjärt, nä kanske inte riktigt.

Men nästan.



bottom of page