top of page

Vår tids største maler?
Några gånger i livet har jag blivit totalt golvad av en konstutställning. När jag kanske inte varit helt förberedd på kraften i upplevelsen, lite extra öppen för intrycken.

1998 var jag i Oslo och det var just ett sådant tillfälle. Den norske konstnären Odd Nerdrum hade en sällsynt stor samlingsutställning.

Sedan dess har Odd Nerdrum inte ställt ut i Norge men nu är det dags igen. Under några veckor denna vår visar han äldre och många nya verk, först i Oslo och sedan i Stavanger. 60 målningar, många har jag aldrig sett.

Tidigt kom Nerdrum på kant med kulturetablissemanget, kontroversiell och frispråkig. Redan under sin konstutbildning vägrade han inordna sig i det som sågs som modern konst. Det var av de gamla mästarna, Rembrant, Caravaggio m.fl. som han fick sin inspiration. Och så är det än idag. Fantastisk teknik, stora målningar med figurativt målande i olja och med en speciell motivkrets.

I Nerdrums bilder är det människan som står i centrum, landskapet är ödsligt, apokalyptiskt. Forntid eller framtid? Skildringar av födelse, överlevnad, kamp, ålderdom och förfall.

Jag åker med en god vän till Oslo för att beskåda dessa mästerverk. Även om Nerdrum har kommit på kant med konsteliten i Oslo så kallar Norska Rikskringkastnings recensent den första bilden som möter dig för ett mästerverk. "Five singing women" från 2001. NRKs recensent skriver att "den är så mästerligt kompositionsmässigt och koloristiskt utförd att man inte ens frågar sig varför dessa människor ligger på marken och sjunger. Bara detta verk gör utställningen värd ett besök."Men det finns så många fler fantastiska tavlor. Människor som tar hand om varann, välkomnar någon, slår vakt om något. Samtidigt finns något magiskt och "out-of this-world" över en del tavlor. "The night jumper", en läcker målning, människor sover på marken (som i många Nerdrum-verk), en figur flyger som i extas ensam i natten. Obegripligt fascinerande.

I anslutning till utställningen har han gjort ett par intervjuer och får i slutet på en av dem hur han ser på sitt liv, 78 år gammal.

"Hvis jeg kunne valgt igjen, hadde jeg aldri valgt det liv jeg har hatt. Det har vært for hardt, og det har ført til for stor isolasjon."

Lite sorgligt att höra men alla vi som följt honom har berikats av hans fantastiska tavlor. Han målar för fullt fortfarande. Galleriägaren säger: "Odd Nerdrum er vår tids største maler, da mener jeg ikke i Norge, men i verden."

Håller jag med? Kanske det, golvad och omtumlad är jag i alla fall.

Bara denna utställning är värt en resa till Oslo.3 comentários


Convidado:
18 de abr. de 2022

Fantastiskt skicklig konstnär!

/J

Curtir

Convidado:
18 de abr. de 2022

Verkligen uttrycksfullt!

Curtir

Convidado:
18 de abr. de 2022

Instämmer å det varmaste!

Curtir
bottom of page