top of page

Vad kostar ett rikare liv?


Allt kommer att gå åt helvete! Jo visst! Precis som romarriket, IT-bubblan på 90-talet och Ace of Base. Så säger Henrik Schyffert i ÄGD. Ett fullsatt Konsert & Kongress sitter i spänd förväntan på att bli underhållna och det blir vi. I 2 timmar lägger Scyffert och Fredrik Lindström ut texten om ekonomi på väldigt underhållande sätt. De bygger vidare så vitt jag förstår på succen Ljust & Fräscht (har jag inte sett) och häcklar vår livsstil, fenomen i tiden. Håller upp en spegel åt oss själva så vi får garva gott åt hur vi bär oss åt, vad vi skapar och vartåt det barkar. Hur vi skapar förutsättningar så att alla barn ska få en egen studsmatta och slippa träffa en massa andra barn och att föräldrarna ska få tid att gå på laktitsprovning och fiskpedikyr.  Den här You Tube  trailern på 1 minut ska du se! Kul eller hur?

Det är fyndigt och ibland överraskande, tex. när allt avslutas med två vanliga tjejer sjunger så vackert att det gör ont, klädda i kantarellhattar. 

Om du har 20 minuter över så se den här intervjun med Schyffert, hans tankar om showen och samhällsekonomin. Intressant.

Nåt svar kan man kanske inte begära att Lindström & Schyffert ska leverera, vem har det? Lite tomt blir det efteråt tycker jag, många allvarliga tankar om vår framtid avslutas med ett stort garv.

Kanske har Thomas Piketty, en av västeuropas mera omtalade ekonomer några svar. Hans tjocka bok ligger och väntar i bokhögen. ”Kapitalet i det tjugoförsta århundradet” är nog inte rolig men säkert läsvärd. ”Tillväxten är det stigande tidvatten som lyfter alla båtar” står det på bakside texten, en tes som Piketty ifrågasätter och pekar på den allt större ojämnlikhet när det gäller förmögenhet och inkomst.

Den får jag ta mig an nästa år.

Kommentare


bottom of page