top of page

Vem där?

Så mycket otroliga digitala hjälpmedel det finns för den naturintresserade som gärna vill vet vad som kvittrar och växer. I år har appen BirdNET hjälpt mig bli säker på några fler arter som sitter där nånstans i grönskan och kvittrar. Trädgårdssångare har jag sagt om allt som låter pladdrande och intensivt kvittrande väl medveten om att svarthättan låter nästan lika. Nu kan jag skilja dem åt, lite vackrare, lite kortare – där har vi svarthättan. Rikta telefon mot ett tydligt ljudexempel i skogen/trädgården , skicka inspelningen till en tysk databas med ett klick och du får svar inom några sekunder. Otroligt. Gärdsmyg hade jag heller inte koll på hur den lät, liten och diskret. Nu känner jag hans kviller i granskogen när jag pysslar med nåt i sommarkvällen. Växterna kan identifieras med Lens i Google-appen har jag lärt mig i år. Bilden jämförs med tusentals liknande och på några sekunder har du fått ett trovärdigt svar. Den här lilla skumma klarröda svampen på motionspromenaden fanns i Älvans elljusspår härom dagen. Vargmjölk säger Google Lens. Just det! En slemsvamp som inte är nån svamp utan nåt mitt emellan djur och växt. Inte konstigt att de får underliga folkliga namn. Trollsmör är kanske den vanligaste. I ett stadium är slemsvamparna ett ”smart” nätverk, en enda cell, en amöba som tar sig runt (1-2 cm/dag) för att leta mat. När maten tar slut bildar de fruktknoppar som andra svampar och då blir de en stor gul klump, trollsmör, eller som den här skönheten: små klarröda knoppar på en ruttnade stubbe, vargmjölk.

Comments


bottom of page