top of page

Vilken tur!


Vilka böcker ska man ha i bokhyllan? Det är imponerande och känns säkert bra att spara varenda pocketbok och lexikon man läst och ägt om man har plats. För mig som gillar att rensa ut då och då känns mycket av skönlitteraturen inaktuell och alltför ointressant  för att den bara ska få stå kvar låta stå kvar. Fackböcker, floror, reselitteratur och engelskt lexikon för att kunna slå upp ordet ”bespoke” det måste man ha. Men gamla Guillou om agent Hamilton – mycket tveksamt. Ännu en utrensning närmar sig.

Men en del skönlitteratur vill man ha kvar, sådana som man tyckt varit fantastiskt bra t.ex.. Ibland kan det vara på second hand eller antikvariat som man hittar guldkornen. ”Djup” av Mankell 20 kr i nyskick, några klassiker ur en lista av GV Persson kan vara helt rätt.

Ibland har man tur. Man har siktet inställt på potatisen på IcaMaxi och råkar kasta en blick på montern med några få kvarvarande reaböcker. Bokrean är slut men 50% av reapriset, och vad ligger där i många ex? Alla delar i Karl Ove Knausgårds Min Kamp, för halva priset, tusentals sidor av Litteratur för strax över 200 kr. Otroligt!

Jag hörde dem som ljudbok på norska i bilen på väg hem och till jobbet under ett halvår. Fantastiska böcker som utan tvekan platsar på min lista över de 10 bästa böcker jag läst.

Den lever starkt i mig fortfarande, i del 1 när han och brodern städar efter den döde fadern, senare när han skildrar småskolan, eller en sanslöst supande ung man, lärarvikarie, småbarnsförälder – allt är otroligt skildrat. Kanske det är för att en del berör mig extra starkt med paralleller till mitt eget liv. Men hur han kan skildra inköpet av ett äpple i Pressbyråkiosk på en sida och göra det är intressant, det är sannerligen en litterär bedrift i världsklass.

Comments


bottom of page